Financiering door leden

Zo werkt uw geld positief: investeer in uw coöperatie!

Onze coöperatie groeit. Dat is positief. Want samen werken we aan een stabiele stroom van gezonde kwaliteitsvoeding in een vernieuwend, duurzaam economisch systeem. En dat is in het belang van ons allen, nu en in de toekomst. Voor groei is geld nodig. Daarbij streven we zoveel mogelijk naar zelf-financiering. Dus steeds minder lenen bij banken, maar financiering door leden. Dit kan op de volgende manieren: 

1. Neem participaties (aandelen) in de coöperatie
U wordt lid van Coöperatie Odin met minimaal 1 participatie van €100. U kunt meer participaties nemen, voor participerende leden tot een maximum van 10. Participerende leden hebben inmiddels gezamenlijk 380.000 euro aandelen in de coöperatie gestort (eind 2016).

2. Spaar Estafette-punten via uw ledenpas
Bij aankoop van producten in de winkel kunt u per euro aan boodschappen 1 punt kopen t.w.v. € 0,10. Soms ontvangt u ook punten cadeau bij aanbiedingen. Bij 480 punten wordt het puntensaldo op uw pas omgezet in een boodschappentegoed van 50 euro. Dankzij al deze gespaarde dubbeltjes hebben we momenteel een financiering van € 175.000,- (eind 2016).

3. Leen aan het Odin Voorraad Fonds
Het Odin Voorraad Fonds stelt leden in staat met grotere bedragen de voorraad van de coöperatie te financieren.

Bovengenoemde opties zijn zowel voor u als lid als voor de coöperatie gunstig:
- De coöperatie leent van eigen leden tegen gunstiger voorwaarden dan via banken. Dit voordeel komt weer ten gunste van het bedrijfsresultaat en daarmee weer van u;
- U laat uw geld positief werken. Het wordt geïnvesteerd in gezonde, eerlijke zaken met respect voor mens, dier en natuur en komt niet ten goede aan privé-personen of aandeelhouders. 
- Als u spaart of leent binnen de coöperatie ontvangt u een hogere rentevergoeding dan op een spaarrekening bij een bank.

Uw geld investeren in het Odin Voorraadfonds?

Het Odin Voorraad Fonds stelt leden in staat met grotere bedragen de bedrijfsactiviteiten van de coöperatie te financieren. U leent aan de coöperatie minimaal 500 euro (of een veelvoud hiervan) voor een periode van 3 of 5 jaar en ontvangt een rente tot maximaal 4%.

Het Odin Voorraadfonds is bedoeld ter financiering van de voorraden van de huidige 15 coöperatiewinkels waar het ledenvoordeelsysteem al is ingevoerd. De coöperatie houdt voor deze winkels gezamenlijk een voorraad aan ter waarde van 1,1 miljoen euro. Dit is inclusief de voorraad die voor deze winkels in het centrale magazijn in Geldermalsen staat. En inclusief de voorschotten op de oogst die we aan bepaalde leveranciers voorschotten betalen. Bijvoorbeeld voor het graan voor de pasta uit Sicilië en olijfolie uit Portugal. Dit bedrag wordt tot nu toe door banken gefinancierd. Met het Odin Voorraad Fonds willen we deze financiering vervangen door ledenfinanciering. Het Odin Voorraadfonds bevat op dit moment 494.833 euro (eind 2016).

Hoe werkt het?

Deelname in de ledenfinanciering van het Odin Voorraadfonds is alleen mogelijk voor leden van de Coöperatie Odin UA.
Het betreft een risicodragende lening aan de coöperatie van minimaal 500 euro (of een veelvoud hiervan). U kunt uit twee verschillende looptijden kiezen, namelijk 3 jaar of 5 jaar. Voor de verschillende looptijden, aflossingsmogelijkheden en uitbetalingopties worden verschillende rentepercentages vastgesteld.

In het Informatieblad bij het Reglement Ledenfinanciering Odin Voorraadfonds vindt u alle keuzeopties, beperkende voorwaarden en actuele rentepercentages op een rijtje.
Klik hier voor het Reglement Ledenfinanciering Odin Voorraadfonds.

Bent u lid en doet u mee?

Ga naar het digitale aanmeldformulier en meld u aan voor een lening aan het Odin Voorraadfonds.
Let op: inloggen kan alleen met uw lidmaatschapsnummer (het nummer onder de barcode op uw ledenpas).

Nog geen lid? Klik hier voor meer informatie over Coöperatie Odin.

Wilt u meer inzicht in de financiën van de de coöperatie?

Coöperatie Odin u.a. is een gezond bedrijf met een eigen vermogen van ruim 3,5 miljoen euro en een solvabiliteit van 30,0%.
Via het ledenbulletin worden leden regelmatig geïnformeerd over o.a. de financiële stand van zaken van de coöperatie en de stand van het Odin Voorraadfonds. 
Het bestuursverslag van de coöperatie van 2015 kunt u als volgt opvragen:

per email via cooperatie@odin.nl of per post via:
Coöperatie Odin
Postbus 225
4190 CE Geldermalsen
(Vermeld daarbij altijd uw naam, woonplaats en lidmaatschapsnummer )

Heeft u nog vragen?

Heeft u nog vragen of opmerkingen, dan kunt u contact opnemen met onze ledenservice via tel. 0345-575154 of email cooperatie@odin.nl